Show menu

Oljčno olje

Oljčno olje slovenske Istre je zaradi ugodne sestave maščobnih kislin, značilne arome in svilnatega okusa z značilnim grenkim  in rahlo pekočim karakterjem avtohtone sorte belica, cenjeno in prepoznavno v Sloveniji in širše v Regiji. 

 

Zaradi ugodne klime je slovenska Istra  ena najsevernejših krajin, kjer še uspeva oljka. Tradicija oljkarstva sega daleč v preteklost, v zadnjih desetletjih pa je zaradi znanja in  zavzetosti pridelovalcev, osveščenosti uporabnikov o ugodnem vplivu oljčnega olja na zdravje ter številnih nagrad v velikem razmahu.

 

Oznaka Ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre z zaščitenim poreklom zagotavlja, da je to olje pridelano iz lokalnih sort oljk ter predelano in stekleničeno na območju slovenske Istre. Vsebovati mora najmanj 30 % olja istrske belice, ki zaradi visoke vsebnosti naravnih antioksidantov omogoča daljšo svežino in kakovost.

 

Brez oljčnega olja si sodobne in zdrave, tako domače – istrske, kot mediteranske, italijanske ali katerekoli druge vrhunske kulinarike ne moremo več predstavljati.

 

Oljko so občudovali in cenili že stari Egipčani, ki so oljčno olje uvažali iz Krete, oljčni nasadi so se razširili v stari Grčiji in Rimu in oljčno olje je cenjeno tudi danes, ko je naravno pridelana in zdrava hrana postala ena največjih dobrin.